Cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au dat semnalul de alarmă pentru bucureșteni, după ce au ridicat probe din mai multe zone ale Capitalei și au descoperit țânțari purtători ai viruslui West Nile. Pericolul de îmbolnăvire există, mai ales în parcurile din centrul oraşului, chiar dacă până acum nu a fost confirmat – oficial – niciun caz.
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a precizat care sunt simptomele care apar la persoanele infectate cu virusul West Nile. Acesta a precizat că la noi în țară, țânțarii pot transmite 2 tipuri de encefalite: encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale. Encefalita este o afecțiune a sistemului nervos, care are un oarecare procent de deces.
”Ea debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase, la un moment dat începe să doară capul, apar vărsături și după apar fenomenele neurologice, care sugerează diagnosticul de encefalită și urmează să investighezi această encefalită. Și la copii produce aceeași patologie”, a explicat medicul Virgil Musta pentru B1TV.
”În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astenie marcată, halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”, a mai explicat medicul Virgil Musta.
Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu conține informaţii referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta şi nici pentru anul trecut, ultima raportare fiind din 2019.
Sursa foto: Arhiva Cancan